Községünk, mint a Szécsényi Járási Önkormányzatok Területfejlesztési és Feladatellátási Társulása székhelye, 2015. november 19-én a Közösségi házban megrendezte a Vidékfejlesztés, Faluközösségek, Közfoglalkoztatás elnevezésű konferenciát.

E rendezvényen megközelítően hatvan meghívott vett részt. Az esemény célja, hogy a vidékfejlesztés érdekében elkötelezett állami és civil szervezetek bemutatkozhassanak, számot adhassanak eddigi és jövőbeni tevékenységükről, és feltárják a programok eredményeit és nehézségeit.

A konferencián részt vett többek között, mint meghívott, Balla Mihály országgyűlési képviselő, dr. Szabó József Nógrád megye főjegyzője, Halmosi György, az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének elnöke, dr. Bagó Józsefné, a Nógrád megyei Kormányhivatal Szécsényi Munkaügyi Kirendeltségének vezetője, Ispánné Péter Éva a Cserhát Natúrpark vezetője, és több, a Társulásban résztvevő település polgármestere.

A konferencia a varsányi hagyományőrzők énekbemutatójával nyílt meg, amelyet a közönség és az előadók is nagyra értékeltek.

Kép 001

 

A rendezvény köszöntőjét Kanyó Judit, Varsány polgármestere és Balla Mihály országgyűlési képviselő mondta el. Az ezt követő előadók igyekeztek a konferencia elnevezésének megfelelően a témák közül legalább egyről beszélni, de szakmai színvonalukat nem érhette kritika.

Előadók és előadásaik:

Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának közigazgatási főtanácsadója: A közfoglalkoztatás 2016. évi főbb céljai.

Dr. Eperjesi Tamás, a Hermann Ottó Intézet Természetmegőrzés, Tájfenntartás és Közösségi fejlesztések igazgatója: Helyi fejlesztések, közösségi kezdeményezések, hálózatos együttműködések.

Mészáros László, a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal Nógrád megyei kirendeltségének vezetője: Vidékfejlesztés a 2014-2020-as időszakban. Az MVH működése.

Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodájának igazgatója: A Váci Egyházmegye vidékfejlesztésének bemutatása.

Kulinyi Márton, az Esély Labor Egyesület elnöke: A közmunka arcai.

Usák Tibor, építész: Egy település építészeti arculatának kialakítása.

A konferencián lehetőséget biztosítottunk a környékbeli, a járási Társulásban résztvevő településeknek termékeik bemutatására.

Köszönjük minden résztvevő figyelmét, a munkatársaknak pedig a szervezésben tanúsított kiváló hozzáállást!