Falugazdaság

 Gyümölcsös

Körülbelül 12 hektárral, termőfölddel rendelkezik. Ebből 7 hektártermő gyümölcsös, itt cseresnye szilva, meggy terem. Ez mellett van 3 nagy fóliasátor, ebben előnövényként retek és salátát termesztünk. Főnövényként paprika paradicsom terem. 2018-ban 500 db bodzacsemetét telepítettünk. A megmaradt földterületeken pedig petrezselyem répa, sütőtök, főzőtök illetve minden olyan növény terem, ami a konyhára szükséges. A megtermelt növényeket a Feldolgozó Üzem és a Konyha dolgozza fel, így az iskolásaink és az időseink fogyasztják el az általunk megtermelt gyümölcsöket.

 

Gyógynövénykert

 

A Varsányi Gyógynövényeskert 2014-ben jött létre, munkahely teremtő programnak indult, volt egy gyógynövény tanfolyam is 2014-ben és a falu elszegényedett lakossága számára, néhányan még akkor értettek a gyógynövényekhez, gyűjtötték is. 20 növénnyel indult, évelő növényekkel, például zsálya, levendula, torma, izsóp, tárkony, citromfű, menták. 3 évig ezek a növények voltak illetve az egynyári növények a körömvirág a zöldségfélék.

Az egész gyógynövénykert 3150 m2.

A növények az alapján lettek összeválogatva hogy, mit tud a falu felhasználni, mit tudnak a közétkeztetésben használni, mi az, ami nem igényes növény? Mivel ez egy tanulási folyamat volt az embereknek illetve a falunak is, hogy elinduljon a gyógynövénykert.

Napjainkban körülbelül 40 növény van a kertben. Vegyszermentesen dolgozunk hagyományos műveléssel, ami kapát és metszőollót jelent. Teljesen kézi munka folyik, kézzel dolgoznak és kézzel készülnek a különböző finomságok.

Készítünk teákat, teakeverékeket, fűszerolajakat, fűszereceteket. A gyógynövényeket használjuk az intézményekben és a közétkeztetésben. A teákat, keverékeket, olajokat, vásárokon, rendezvényeken, vagy ha esetleg valaki ellátogat a gazdaságba itt is megvásárolhatja. Vannak különleges növények: fehér gyűszűvirág, bolondító beléndek ezek ritkaságok. Terem som is, ami elég ritka illetve szeder, amiből a lekvár készül. a feldolgozott növények egy jelentős részét megszárítják, majd ezek a szárított növények kerülnek a varróműhelyben készült illatpárnákba.

Tink-túrák szervezünk, ezek a  tavaszi szezonban kezdődnek, a gyógynövények megjelenésével. Ha például kora tavaszinak tekintjük az időszakot volt Nadály-túra, ami fagyok után még szedhető. Ahogy nyílnak a gyógynövények, akár a kertben vagy a határban, de a gyógynövényeskert bemutatása az első szempont. A túrák alkalmával megismerhetik az aktuális gyógynövényeket, azok hatásait, illetve a program keretében tinktúrákat, olajokat, kencéket készíthetnek a jelentkezők. Csoportok illetve egyének látogatják a kertet. Kialakulóban van egy pihenőpark kialakítása is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük