Varsány község testvértelepülései

Európát építeni, közös európai megoldásokat találni az egész Európát érintő problémákra csak úgy lehet, ha az emberek, a tagállamok szervezetei és intézményei együttműködnek egymással, tanulnak egymástól, új gyakorlatot teremtenek.

A nemzetközi kapcsolatok építésének egyik legelterjedtebb formáját jelentik napjainkban a testvérvárosi, testvértelepülési kapcsolatok, amelyek megnyitják az utat a települések számára a nemzetközi programokban történő részvételre, új lehetőségeket teremtenek a fiatalok számára.

A testvértelepülési kapcsolatok a polgárok kezdeményezésére épülnek, és bár a hivatalos együttműködés kereteit az önkormányzatok képviselő-testületei alakítják ki, csak azok a kapcsolatok bizonyulnak életképesnek és hoznak eredményt, amelyben a lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások aktívan részt vesznek és amelyeket magukénak éreznek. A testvértelepülési kapcsolatok nem pusztán cserekapcsolatok, segítik az emberek egymás mellett élését, a szolidaritást, közelebb hozzák és egyben egymás iránt megértőbbé teszik a különböző kultúrákban élő embereket.

Sedziejowice –  Flag_of_Poland.svg Lengyelország

Varsány testvértelepüléseinek sorában az első a lengyelországi Sedziejowice volt, amellyel a kapcsolatok 2005 augusztusára nyúlnak vissza, amikor is a lengyel település tánckara vendégeskedett Varsányban. A polgármesterek (Kiss Zoltán, illetve Zgyiszlava Blonyszkiego) közötti beszélgetés során felmerült a kapcsolatok kiépítésének lehetősége. A varsányi képviselő-testület 2005. szeptember 12-ei ülésén fogadta el a programot. 2005 novemberében a település vezetői utaztak Lengyelországba. Ekkor írták alá az együttműködési szerződést, mely a kultúrát, a gazdaságot és a turizmust érintette.

Otmuchów – Flag_of_Poland.svg Lengyelország

2008. július 4-én, a lengyelországi Otmuchów településen, ünnepélyes keretek között írta alá Kiss Zoltán Varsány község polgármestere és Jan Woźniak Otmuchów község polgármestere a két település között megkötött együttműködési megállapodást.
A megállapodás szerint a jövőben a két település a béke, barátság, és szabadság jegyében szorosabb kapcsolatokat fejleszt ki a kultúra és a művészet, a sport és a turizmus, a közoktatás és gazdaság területén.

Ragyolc (Radzovce) – Flag_of_Slovakia.svg Szlovákia

ragyolc01

ragyolc03

2009. május 22-én, a Nemzetközi Agroturisztikai fesztivál keretében, ünnepélyes keretek között írta alá Kiss Zoltán Varsány község polgármestere és György Péter Ragyolc község polgármestere a két település között megkötött együttműködési megállapodást.
A megállapodás szerint a jövőben a két település a béke, barátság, és szabadság jegyében szorosabb kapcsolatokat fejleszt ki a kultúra és a művészet, a sport és a turizmus, a közoktatás és gazdaság területén.

Palics (Палић) – Flag_of_Serbia.svg Szerbia

2010. május 25-én, a szerbiai Palicson, ünnepi nagygyűlés keretében írta alá Kiss Zoltán Varsány község polgármestere és Puha Gábor, a Palicsi Helyi Közösség elnöke a két település között megkötött együttműködési megállapodást. A megállapodás szerint a jövőben a két település a béke, barátság, és szabadság jegyében szorosabb kapcsolatokat fejleszt ki a kultúra és a művészet, a sport és a turizmus, a közoktatás és gazdaság területén.

palics

Homoródkarácsonyfalva (Crăciunel) – 600px-Flag_of_Romania.svg Románia – 800px-Flag_of_Szekely_Land.svg Székelyföld

2010. október 10-én írta alá a két település közötti szerződést a két település polgármestere. A szerződés tartalmazza a kultúra, a sport, a turizmus, a gazdaság és a közoktatási intézmények közötti együttműködést. 2015-ben ünnepelte a két település a testvértelepülési megállapodás ötödik évfordulóját a Karácsonyfalván megrendezett Szelídgesztenye fesztiválon.

Padrón Spanyolország 

Padrón Észak Spanyolországban, Galícia tartományban Santiago de Compostellától (a híres katolikus zarándokhelytől, mely a Szent Jakab út végállomása) 24 km-re található.

A  testvértelepülési megállapodást 2018.07.13.-án írta alá a két település polgármestere. A deklarációban az áll, hogy ápolni, fejleszteni, erősíteni fogja a két település a kapcsolatot.

»Foster solidarity for a better Europe’«

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük