Magyarok Nagyasszonya Kápolna

A Szécsénybe vezető úton áll a Magyarok Nagyasszonya-kápolna, mely a 18. században épült, s 1860 környékén jelentősen átalakították, illetve 2011-ben, jelentős lakossági összefogás révén felújították. A kápolna Kisboldogasszony napján (szeptember 8.) ünnepélyes szentmisének ad helyet. Ma magántulajdonban áll.

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Tisztelt Plébános úr!
Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Vendégeink, Kedves Varsányiak!

Tisztelettel köszöntöm ezen a szép ünnepen Szeráf atyát, felebaráti szeretettel a varsányi híveket, és mindazokat, akik jelenlétükkel osztoznak velünk az ünnep örömében.

Ünnepelni mindig szép és mindig jó, de a mai nap egy kiemelten magasztos ünnep. A Magyarok Nagyasszonya ünnepére Varsányban megújult a Magyarok Nagyasszonya Kápolna.
Az eredmény, az összetartásnak, a közös tenni akarásnak köszönhető. Falunk lakói olyan példa nélküli összefogásról tettek tanúbizonyságot, amelynek értéke tovább emeli falunk jó hírnevét.
Ezen az ünnepen hívőként és polgármesterként szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik bármily módon segítették a kápolna megújulását.
Pénzbeli adományok nélkül nem kezdődhettek volna meg a munkák. Ezért mindenekelőtt köszönöm Önöknek, akik lehetőségeikhez mérten a felújításra szánt perselypénzbe, vagy az elkülönített számlaszámra adakoztak. Külön köszönöm Laczkó Gellértnek és Laczkó Noéminek, hogy a felújítás költségeinek jelentős részét fedezték.

Varsány Község Önkormányzata értékteremtő közmunka program keretében alkalmazott és foglalkoztat jelenleg is varsányi szakembereket. Igen komoly részt vállaltak a munkálatokból. Köszönöm tehát Király Józsefnek, aki asztalosként a munkafolyamatok irányítását is vállalta. Köszönöm Király Sándornak, ifjabb és idősebb Molnár Lászlónak az ácsmunkát. Lehoczki Jánosnak és Bozsó Bélának a térburkoló munkát. Köszönöm Anga Zsolt festőnek és Juhász Istvánnak. Köszönetet mondok Lehoczkiné Dudás Anikónak, Fábián Lászlónénak, Tóthné Fábián Mónikának, Tóth Petrának a szép, tiszta és kulturált környezet kialakításáért. Köszönöm valamennyi segédmunkásnak: Sárközi Richárdnak, ifjabb Radics Andornak, mindkét Kökény Józsefnek. Köszönöm továbbá Balázs Attila kőművesnek, Sámuel István bádogosnak. Köszönöm a felajánlott társadalmi munkát az Ifjúság úti Király Istvánnak, Galcsik Péternek, Osztroluczki Tibornak és Balázs Józsefnek. Köszönöm Szita Feliciánnak és Szita Jánosnénak az elmúlt időszakban tanúsított együttműködést. Köszönöm Strehó Józsefnek és feleségének, Rozi néninek a hozzáállását. És végül, de nem utolsó sorban köszönöm képviselőtársamnak, Bárány Pálnak, hogy folyamatosan figyelte és végigkísérte a felújítást.

Kívánom településünk lakóinak, hogy legyen sok örömük a megújult kápolnában. Kérem Önöket, hogy jöttükben, mentükben mindig vessenek egy pillantást erre a szép kis épületre. Adjon a jó isten lehetőséget mindnyájunknak arra, hogy még nagyon sokszor ünnepelhessük itt, együtt, a Magyarok Nagyasszonyát.

Kérem a Plébános urat, hogy szentelje meg a kápolnát.
Köszönöm, hogy meghallgattak.
A mise végén énekeljük el együtt a magyar himnuszt, a pápai himnuszt, valamint a hálaadó éneket.

A Magyarok Nagyasszonya Kápolna felújítása képekben

Fotók: Bárány Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük