„Korhatár nélkül” – 3 generáció kézműves mestereinek nemzetközi találkozója az Idősek Világnapján – Összefoglaló

A „Korhatár nélkül” – 3 generáció kézműves mestereinek nemzetközi találkozója az Idősek világnapján című program lehetőséget teremtett arra, hogy a Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület, a Varsány Község Önkormányzata, a Nógrád Turizmusáért Egyesület, a Falusi Vendéglátók Nógrád Megyei Egyesülete és a határon túli (szlovákiai, lengyel, romániai) partnerek újra találkozzanak és létrejöjjön egy európai integritást erősítő program.

A rendezvény 2012.10.26-29 között került megrendezésre Varsányban, a Kézműves portán és a Közösségi Házban, valamint a Közösségi házhoz tartozó Szabadidőparkban. A külföldi delegációk 180 fővel képviseltették magukat a találkozón.

1a

A találkozó legfontosabb eseményei:

  • Az Idősek világnapjának megünneplése

  • Partnerségi szerződések megújítása

  • Kézművesporta ünnepélyes átadása

  • „Korok, népek, kultúrák”- zene ünnepe

  • „Csináld magad” kézműves próba a vendégeknek és „Próbáld ki a másik mesterségét” verseny a kézműveseknek

  • Kézműves értékek Európában című konferencia

A 4 napos rendezvény jó alkalom volt a szlovákiai, a lengyel az erdélyi és a magyar népi kultúra újbóli felelevenítésére. A találkozón megjelent szervezetek több oldalról mutatkoztak be. Nagyon színes és színvonalas produkciókat hoztak, amivel hozzájárultak a programsorozat európai szellemiségéhez.

A projektben résztvevő valamennyi szervezet és delegáció a tőle telhető legmaximálisabb mértékben vett részt valamennyi program előkészítésében és lebonyolításában.

A program eredményeként életre szóló barátságok köttettek, szakmai kapcsolatok alakultak ki. Megerősödött a szövetség a különböző fejlettségű európai országok között.

További eredménye a programsorozatnak, hogy az idősek és a fiatalok közösen vettek részt a projekt előkészítésében és lebonyolításában, így nagymértékben csökkent a generációk közötti szakadék és megnyílt, illetve erősödött a kommunikáció. Erre különösen szükség van napjainkban, hiszen a fiatalok a térséget sújtó munkanélküliség miatt, máshol keresik a boldogulásukat. Jelenleg 600 millió 60 év feletti személy él a világon. Bár Varsány település nem mondható elöregedőnek, de az idősek megbecsülését különösen szem előtt tartja és erre ösztönzi a fiatalokat is. Tehát ez a programsorozat felhívta a figyelmet az emberi értékekre és az idősek példamutató életére.

2012.10.26.

AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA

A programsorozat első napjára a délelőtti órákban, illetve előző nap estéjén érkeztek meg a külföldi vendégek és a testvértelepülések delegációi.

11.00 órakor, a Kézműves portán ünnepélyes keretek között köszöntőt mondott Pintér László, a Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület elnöke.

Délben, a varsányi asszonyok finom, hagyományos palóc ebéddel várták a vendégeket. Ezt követően ismertetésre került a négy nap programja. Ezt követően mindenki elfoglalta a szálláshelyét, melyet a falu lakosai otthonaikban biztosítottak. Ez is egy jó lehetőség volt arra, hogy a már kialakult barátságok tovább mélyüljenek, vagy újak alakuljanak.

16.00 órakor közös sétára indultak a vendégek és a vendéglátók a faluban. A Muskátli Hagyományőrző csoport vezetőjének és Varsány Község polgármesterének kalauzolásával megtekintették a település épített örökségeit és az elmúlt években megvalósult beruházásokat, fejlesztéseket. (Kézművesporta és kézműves műhelyek kialakítása, falu központjának rehabilitációja)

18.00 órakor egy ünnepi műsor keretében, melyet egy közös vacsora elfogyasztása követett, került sor az Idősek Világnapjának megünneplésére.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Varsány Község polgármestere és a delegációk vezetői. A színpadon a testvértelepüléseinkről érkező vendégek hagyományőrző csoportjai léptek fel.

Az ünnepi program lehetőséget teremtett a kötetlen beszélgetésre is. Különösen fontos a magyar nyelvterületről, Felvidékről és Erdélyből érkező barátok által megfogalmazott szép gondolatok. Természetesen a lengyelországi kapcsolatok is tovább mélyítik a közös európai gondolkodást, felhívják a figyelmet a közösségek erejére, szerepére és arra, hogy hosszútávon érdemes és kell ezeket a barátságokat ápolni. Megállapítható, hogy a hagyományőrzés, a népi kultúra, a kézművesség, a helyi termékek mindenkor összehozzák az embereket.

2012.10.27.

PARTNERSÉGI SZERZŐDÉSKÖTÉSEK MEGÚJÍTÁSA, KÉZMŰVES KIÁLLÍTÁS BERENDEZÉSE

A vendégek számára reggelit a vendégfogadó családok biztosítottak.

9.00 órakor a Kézműves porta nyitott szín galériájában elkezdődött a Kézműves kiállítások berendezése a résztvevő delegációk közreműködésével. A vendég és hazai mesteremberek munkáit bemutató kiállítást korosztályos bontásban (-30, 31-60, 61-) rendezték be. A lengyelországi Sedziejowicéből, a szlovákiai Ragyolcról a Motolla Baráti Kör alkotóinak munkáiból, a romániai Homoród- Karácsonyfalváról és a vendéglátó, Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület mestereitől érkeztek kiállítási darabok.

Délben közös ebédet fogyasztottak el a vendégek és a vendéglátók.

13.00 órakor ünnepélyes keretek között sor került a Testvér települési megállapodások ismertetésére, felelevenítésére. A szerződéseken módosítást nem hajtottak végre. A régi dokumentumok kerültek aktualizálásra és aláírásra.

15.00 órakor „Korok, népek, kultúrák” címmel zenés, táncos bemutatók kerültek megrendezésre. Óriási érdeklődés mellett zajlottak le a produkciók.

A korosztályonként berendezett kiállítás és a délutáni látványos zenés, táncos bemutatók lehetőséget nyújtottak a különböző nemzeti értékek megismerésére, a generációk és a kultúrák közötti tapasztalatcserére.

2012.10.28.

NEMZETKÖZI KÉZMŰVES KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ

KÉZMŰVES PORTA ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

KÉZMŰVES VÁSÁR ÉS VERSENY

9.00 órakor játékos ország ismereti vetélkedőt tartottunk „Ki Mit Tud a partnerekről” címmel. A vetélkedő kérdéseinek összeállítását előzetesen egyeztettük a delegációk képviselőivel. Hangulatos, vidám vetélkedő részesei lehettek a résztvevők.

11.00 órakor Hivatalosan megnyílt a Nemzetközi Kézműves Kiállítást és a Kézműves porta. A LEADER program támogatásával épült objektum az Uniós források hasznos felhasználásának jó példája volt a találkozó résztvevői előtt. A megnyitón részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő, Mészáros László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Nógrád Megyei Kirendeltségének vezetője, Pintérné Kanyó Judit Varsány Község polgármestere. A Kiállítás megnyitóján Pintér László, a Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület elnöke és György Henrietta, a ragyolci (szlovákia) Motolla Baráti Kör tagja köszöntötte a vendégeket.

Délben helyi házias ételekből készült ebéddel várták a vendégeket.

13.00 órától a szervezők„Csináld magad” kézműves próbát tartottak a vendégeknek és „Próbáld ki a másik mesterségét” versenyt, a kézműveseknek. A programba a vártnál is több érdeklődő kapcsolódott be.

A délután folyamán – kiegészítő programként- helyi termékek vására zajlott a Közösségi Ház előterében. Ezen a rendezvényen fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy 2013-ban helyi termelői piac indítását célozzák meg, melynek kiváló helyszínt biztosíthat a Kézműves portán található nyitott szín, vagy a Közösségi Ház előtere.

A vetélkedők és a versenyek eredményhirdetésére és díjazására 17.00 órakor került sor.

A résztvevők megmérettették magukat mind szellemi, mind ügyességi téren. Az egymás mesterségét kipróbáló kézművesek és a laikus látogatók a maguk által készített ajándéktárgyakat haza vihették, melyek a találkozó tartalmas és szórakoztató eseményeire emlékeztetik őket.

2012.10.29.

KÉZMŰVES ÉRTÉKEK EURÓPÁBAN CÍMŰ SZAKMAI KONFERENCIA

A záró napon, 9.00 órától került sor a Kézműves Értékek Európában című szakmai konferenciára.

A konferencia előadói a népi kézművességet és a tárgyalkotó művészetet ismerő szakemberek voltak. Kiemelt szerep jutott a ragyolci (szlovákiai) Motolla Baráti Kör vezetőinek és a Homoród-Karácsonyfalván tevékenykedő mestereknek. Az előadásokon kihangsúlyozták a kézműves értékek megőrzésének fontosságát.

Délben állófogadás készült a konferencia résztvevőinek.

13.00 órától a szakmai konferenciát követő kötetlen beszélgetés lehetővé tette a tapasztalatok átadását és a felmerülő problémákra való közös megoldás keresését.

14.00 órától helyi termékek átadásával elbúcsúztunk a vendégeinktől.

A négy napos találkozó legfontosabb eredményei közé tartozik, hogy erősödött az eurorégióhoz tartozás. A kulturális sokszínűség elősegítette a kultúrák és a generációk közötti párbeszédet és javította a toleranciát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük