Összefoglaló a Székely-Palóc Lakodalomról

A Székely -Palóc Lakodalmas a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) mintaprojektje, amelyre 2018.06.30.-án került sor községünkben.

Pénteken a lakodalmas készülődés jegyében telt, amelynek délelőttjén érkeztek meg testvértelepülésünkről Homoródkarácsonyfalváról a vendégeink, de sor került a disznóvágásra illetve a lagzis sátor feldíszítésére is.

Délután a Hagyományok Házában Somogyi György ,,Erdélyi Unitáriusok Népművészete és a Varsányi Lakodalmas emlékek címmel fotókiállítás nyílt.

Szombaton kora délután a régi hagyományok szerint felöltöztették a Kézművesportán a Palóc menyasszonyt majd régi székely szokás szerint a Falumúzeumban elbúcsúztatták a vőlegényt. Ezután a menet a ,,menyasszonyosházhoz”indult ahol kikérték a menyasszonyt. A búcsúztatót követően együtt indult a lagzis menet a templomba,ahol előbb dr.Beer Miklós váci megyéspüspök adott áldást a megjelentekre, majd Gencsi Zsolt Szeráf atya celebrált misét az összetartozás jegyében.

A ceremónia végeztével a lagzis sátorban folytatódtak az események, felelevenítve a régi székely és palóc hagyományokat. Sor került többek között a menyasszonylopásra és menyasszonytáncra, késő este pedig a menyecsketáncra.

Összességében egy nagyon színvonalas, a hagyományainkat felidéző és megőrző rendezvénnyel sikerült ismét öregbítenünk falunk hírnevét.

Hamarosan nagyobb fotógaléria is elérhető lesz az érdeklődők számára

Cikk: Hagyományőrző lakodalmat tartottak: egybekelt a székely és a palóc Varsányban

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük