2016-ban, immár kilencedik alkalommal került megrendezésre településünkön a Lepényfesztivál. A programok sokszínűsége és sokasága indokolta, hogy a fesztivált, először története során, két nap leforgása alatt rendezzük meg.

Pénteken, augusztus 19-én délután két órától került sorra Bella Zsuzsanna MSZOSZ-díjas festőművész Népviseletünk gyöngyszemei című kiállításának megnyitójára a Hagyományőrzők Házában, ahol beszédet mondott Korbássné Bodnár Ilona, a SLSE elnöke. A bemutatott festmények közül több is kifejezetten erre az alkalomra készült el, s településünkhöz kapcsolódik. Külön öröm volt, hogy számos látogatója volt a megnyitónak, s közülük többen is helyi népviseletben jelentek meg, mintegy élővé téve a kiállítást. Péntek este a Közösségi Ház udvarán a Club Alcatraz szervezésében Lepény DJ Festival megrendezésére került sor, ahol NEWIK, Pete és mások teremtettek fergeteges hangulatot.

A szombati programokat a Gencsi Szeráf plébános által bemutatott Lepényszentelő szentmise és az ünnepi köszöntők nyitották. Utóbbiak során Kanyó Judit polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő szólalt fel. Beszédeik több ponton is kapcsolódtak államalapító királyunk, I. Szent István munkásságához. Ezt követően kulturális kavalkádra került sor a színpad környékén.

Felléptek Léna táncosai modern táncaikat bemutatva. Páli Petra és tánckara népszerű Disney slágerekkel és interaktív gyermekműsorral varázsolt sok-sok kislányból hercegnőt. Őket a budapesti Jump Rock Band követte, akik népszerű, magyar nyelvű rock dalok feldolgozásával alapozták meg a további buli hangulatot. Az ország Kató nénije, Ihos József nálunk is megmutatta a kabaré területén kifejtett, sok-sok éves munkásságának eredményét.

Sztárvendégünk az X-Faktor 2013-as győztese, a műsor első női bajnoka, Danics Dóra volt, aki magyar és angol nyelvű dalaival, közvetlenségével és kedvességével lenyűgözte a közönséget. Fellépését követően a lepényverseny eredményhirdetése következett, ahol Gróf Miklós műsorvezető mellett a két zsűritag, dr. Kiss Tamás jegyző és Ihos József adták át a csapatoknak az okleveleket. A győztes a Mami Kedvence csapat lett. Ezt követően sör-virsli versenyre került sor, amelyen a sört, a virslit és a díjat a Club Alcatraz biztosította. Következett az elmaradhatatlan tombolasorsolás. A nyeremények között számos felajánló tárgyai, csomagjai is szerepeltek. Köszönjük minden felajánlónknak: a település lakosságának, a Lepényfesztiválon megjelent kézműveseknek és árusoknak, a Palóc-Coop varsányi üzleteinek, és mindenki másnak is! Az estét Sandra és Attila, illetve táncosaik alapozták meg, akik a program csúszása ellenére is szenzációs hangulatot teremtettek. Az estét DJ Ugor Peti bulija zárta a Club Alcatraz szervezésében.

A szombati nap folyamán nem csak a Közösségi Ház színpadánál zajlott az élet. Az épület előtt a Napsugár Gyermekház munkatársai tartottak foglalkozásokat, míg az Emlékkőnél a gyerek birodalma épült ki. A hagyományos ugráló vár, kisvasút, körhinta mellé idén, első alkalommal vizes játékok is érkeztek, amelyek nagy-nagy sikert arattak. A víz biztosításáért köszönetet kívánunk mondani Mosó Rolandnak és Bárány Pál alpolgármesternek, aki este a víz eltávolítását is magára vállalta. A Kézművesportán Kanyó Balázs tartott fafaragó bemutatót a nap folyamán. Szombat folyamán is sokan keresték fel a Hagyományőrzők Házában sorra kerülő kiállítást. És nem feledkezhetünk meg arról, hogy idén ismét ellátogattak a veterán, katonai és sport autósok településünkre, ezúttal a II. Palóc Classic Car Gasztro és Kastély Túra keretében.

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki emelte a Lepényfesztivál színvonalát. Elsősorban az idelátogató vendégeinknek és a rendezőknek, fellépőinknek, a Club Alcatraznak, a lepénysütő csapatoknak (Mami Kedvence, Két mami meg az unoka, Aprajafalva csapata és a Varsányi Konyha, Rozmaring, Angyalok), a kézműveseknek és árusoknak, a polgárőrségnek, a felajánlóknak, a vizet biztosítóknak, a mentőknek és a rendőröknek a készenlétet, a fotósoknak és mindenkinek aki kicsit is hozzátett a sikeres lebonyolításhoz.

Jövőre Veletek, Önökkel, ugyanitt, immár tizedik alkalommal!

fotó: Bárány Bernadett

 

(A képre kattintva nagyobb méretű fotó érhető el)