Utak, sorsok, történetek..” – A Misszió a rácsok mögött – Görög Veronika Három út és a Szalonnafa c. cigány népmesék

A Misszió a rácsok mögött könyvnek árulkodó a címe.

Azt sejteti, hogy olyan emberekről szól, akik különleges szolgálatot végeznek egy nem mindennapi helyen. Lelki szolgálatot, lelki gondozást. Esélyt adnak és szeretetet. A börtön falai között.

A könyvben többek között leírja élményeit és tapasztalatait: Jókai Anna, Böjte Csaba, Papp Lajos, Kányádi Sándor.
Balog Zoltán püspök szavai szerint: „Hogy ott mennyi szeretetre van szükség, és micsoda hiány van, azt gondolom, senkinek nem kell mondani. Az irgalom közvetítése, nemcsak verbálisan, hanem a lelkületben is nagyon fontos ezeknek az embereknek, ezt pedig érdemes újra és újra dokumentálni. Milyen jó, hogy valaki évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, hogy mindaz, ami fontos ebben a szolgálatban, azt összegyűjtötte egy kötetben… Óriási élmény látni, hogy valaki a rácsok mögött egyszer csak elkezd szabad keresztyén emberként létezni, és úgy tölti le a büntetésének a maradékát, hogy abból egy másik élet bontakozik ki, amikor kijön….” mondta a püspök atya.
Ezen túl nem szabad megfeledkezni arról a küldetésről sem, amit a balassagyarmati börtönkápolna felújítása jelentett. A Nógrád vármegyei város börtöne műemléki épület, amelyet a XIX. század derekán építettek, ahol 1847 óta működött börtönkápolna, amelyet a kommunizmus idején szüntettek meg. A kupolát egy álmennyezettel fedték el, a helyiséget pedig raktárnak, elhelyezési körletnek, illetve könyvtárnak használták.

A kápolnát helyre akarták hozni, hogy ott végezzék a fogvatartottak lelkigondozását.
Mindezt és még sok-sok érdekes, szép és hasznos gondolatot hallottak azok, akik részt vettek a Varsányban rendezett könyvbemutatón.

Nagyon köszönöm, hogy megtiszteltek bennünket: Dr. Budai István dandártábornok úr, a balassagyarmati börtön volt parancsnoka, Lencsés Zsolt freskó festőművész és Csábi István a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

„Utak, sorsok, történetek..” 4.

Szeretettel készültünk és tisztelettel emlékeztünk Berki Jánosra, aki egy varsányi cigány származású mesemondó volt.
A Szalonnafa és A három út c. könyvekben olvasható mesék mindenki számára kellemes időtöltést, igazi szép élményt nyújtanak.

Öröm volt hallgatni az unokák, Berki Ketrin és Balázs Maja mesemondását.

Kökény Márió és Rácz Olivér magyar és cigány nyelven olvasta fel a Kis fa c. mesét, amit szintén boldogan fogadott a közönség.

A gyerekek a varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói. Köszönjük a felkészítést Bányai Mária tanárnőnek. Danyi Brendon és Gazsi Máté gitár játéka és szép éneke ritkán hallott, különleges élmény volt. Bárány Antalné a Szalonnafa c. könyvből választott egy mesét, mellyel igazán megörvendeztette a hallgatóságot. Az est során bebizonyosodott, hogy a cigányság által képviselt sokszínű kultúrát érdemes megismerni és támogatni.

Meggyőződésünk, hogy ez az identitástudat erősödését vonja maga után. Rövidesen újabb programmal jelentkezünk!

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki részt vett a könyvbemutatón.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük