„Hagyományosan” készültünk a húsvétra – Hírek az Óvodából

2016.március 23-án a délelőtt folyamán a cicacsoportos szülőknek és gyerekeknek közös tevékenységre alkalmas kézműves foglalkozást szerveztünk. Húsvétra készülve gipszformába öntött tojást festhettek. Ezen kívül szintén gipszkiöntött formát: nyuszit, vagy más egyéb alakzatot kifestve –hűtő mágnest készítettek. Nagy örömmel, boldogan vitték haza. Tevékenység közben alkalom adódott a közvetlen beszélgetésre is.

A faluban élő,hagyományokat ápoló felnőttek közül három személyt már a tavalyi évben meghívtuk óvodánkba és most ismét szeretettel fogadtuk őket.

Március 17-én délelőtt Petrovics Istvánné „Etus néni” népviseletbe öltözve jellegzetes  kellemes hangszínével szép népdalokkal örvendeztetett meg minket. A gyerekek elénekelték neki a tavaly őáltala tanított ”Porzik, porzik a varsányi utca” kezdetű népdalt, közben egy lépéses páros csárdást táncoltak. Ennek örömére, most a „Piros alma kigurult a kosárból” kezdetű népdalt tanította, amit szívesen énekeltek vele a gyermekek. Kellemes, hangulatos élménnyel lettünk gazdagabbak!

Március 31-én Bárány Antalné „Margit néni” elhozta gyönyörű-népviseletbe öltöztetett és az általa készített babáinak néhány darabját. Megnevezte és közben mutatta is a ruhadarabokat. Mindenki tetszését elnyerte. Majd két meséjével varázsolta el a gyermekeket. Nagyszerű közös  élményben részesültünk!

Április 5-én Szita András „Andris bácsi”népviseletes ruhában, kedves,palócos kiejtésével több mesét is előadott, melyet a gyerekek  érdeklődve hallgattak. Megkértem, hogy énekeljen nekünk néhány népdalt is. A gyerekek kíváncsian figyeltek fel az általuk igen ritkán hallott szép férfi énekhangra. Ezen a délelőttön is kellemes élménnyel gazdagodtunk!

A meghívottak kedves, örömteljes, hangulatos, szép emléket szereztek az óvodás gyermekeinknek és a felnőtteknek egyaránt. Szeretnénk ezt a hagyományt minden évben folytatni, hiszen fontos a faluba élő idős ember munkájának ismerete, tisztelete, megbecsülése és tudásának átadása a jövő generáció számára.

Szeretném még  egyszer megköszönni  mind hármójuknak azt az önzetlen szeretetet , kedvességet amellyel felénk fordultak! Kívánok nékik jó egészséget, kitartást, hogy még sokáig el tudjanak közénk jönni!

Varsány.2016.04.07.

Ispán  Lászlóné

Megbízott óvodavezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük