Falumúzeum

A Falumúzeum a Dózsa György út 24. sz. alatt található. Az ó-faluban régi építészeti stílust tükröző paraszt házak állnak, ezek egyikében került kialakításra a Falumúzeum. Ez az épület egyedül álló, nincs több ilyen elrendezésben a településünkön.

Ez az épület Szép Bözsi néni tulajdonában volt, és 1997-ben az önkormányzatnak adományozta, 2000-ben fejeződött be a felújítása. Akkor alakították ki benne a múzeumot. Ilyen elrendezésben több épület nem található Varsányban, ez azt jelenti, hogy egy fedél alatt van a lakórész és az istálló, mellette a tyúkól, gazdasági épület, a magtároló és a kamra. Kővel kirakott pince található alatta.Az épületet 1895-ben építették. Amikor belépünk az épületbe elsőként a konyhába, a pitvarba lépünk. Ebben a helységben a tisztálkodáshoz, étkezéshez szükséges tárgyakat helyezték el. Az utcára néző szoba, amit mi elsőháznak hívunk. A palóc építészeti stílusnak megfelelően a palóc tájakra jellemző a berendezése. Sarokra rendezett asztal két lócával, felette a lámpa, mellette a láda, vele szemben a fiókos kasznyi, ahogy itt hívták, mellette a felvetett ágy, amiben szalmazsák volt, szalmával kitömött trozsák és erre került párna vagy, ahogy itt hivták vánkos.

A párnák száma lehetett 3, 6, 9. A tetejére került a félbehajtott dunna. A vánkosok száma azt is megmutatta, milyen módos a család. Ahol 9 párna volt ott gazdagabb család lakott. Jellemző volt a két ablak között a házioltár, amit a család ünnepnapokon imádkozásra használt, itt olvastak fel a gyerekeknek a bibliából. Az oldalfal szentképekkel díszített és cifratányérokkal sorban elrendezve szorosan. A mennyezete gerendás-pallós. A gerendákra felakasztva találhatók a csizmák. Ezt a szobát nem használták a mindennapokban, itt az ünneplőruhákat tartották, lányoknak a hozományt gyűjtötték, halottat ravataloztak, vendégeket fogadtak. A padlózata döngölt föld volt és agyagos tehéntrágyával mázolták. A falak vastagságát, a széles küszöbfát arra is kihasználták, hogy kis szekrényt építettek bele. Az első házban az ifjú pár alhatott, ezt a szobát soha nem fűtötték.

Téglát és cserepet melegítettek és azzal melegítették az ágyat. A bölcső mellettük volt. Az állóka, ami olyan, mint egy szék csak a közepén lyuk van, abba állították a kicsi gyereket, amikor tudott állni, hogy az anyuka mellette tudjon dolgozni. Innen származik az „Áll, mint katiban a gyerek” kifejezés. A második ház is hasonló volt, mint az elsőház. Ott is a sarokba rendezett asztal, lócák. Főleg lakószoba volt, itt lakott a család apraja nagyja. azért volt a sok lóca hogy a gyerekek le tudjanak ülni. Télen ide gyűltek össze az asszonyok fonni, kacsa és libatollat, tollyút fosztani. Itt meséltek a gyerekeknek, akik szerettek itt lenni. Az ágy sötétebb huzatban volt, mint az első házban, hogy ne kelljen túl gyakran mosni. A férfiak általában az istállóban aludtak főleg az idősebb férfiak a dikón. Dikónak hívták azt az ágy- szerűséget, amin aludtak, nyáron pedig a szénakazal tövében lehetett őket megtalálni. A lakószoba tehát a gyerekeknek és az asszonyoknak volt fenntartva.Amikor a fonással végeztek az asszonyok a szövőszéket, a szátvát is itt állították fel és azon szőtték tovább a különböző vásznakat, amikből zsákokat, lepedőket, törülközőket, ruhákat készítettek maguknak. Tehát önellátók voltak. Azt még érdemes tudni, hogy a településünk a patak két oldalára épült vagy terjeszkedett. A múzeum előtti részen is a kertek a patakparton vannak a locsoláshoz szükséges víz miatt. Az udvarban, szinte mindenütt kemence volt.

A Falumúzem udvara szintén kitűnő rendezvényhelyszín, hagyományőrző és gyerekelőadások helyszíne.A Köles völgyi patakot, ami a települést kettészeli, jó szolgálatot tett a régi iskola, most Egészségügyi Központ épületénél, hiszen itt mostak a varsányi asszonyok, emellett az egyik forrásából ivókutat alakítottak ki.

Sok szeretettel várjuk látogatóinkat.

Előzetes bejelentkezés:

Szép Vencelné

06 32 387-387

utisugo


Varsányi Kézművesporta és Varróműhely

 

Az épület már húsz éve üresen állt, amikor a Nógrád Turizmusért Egyesület 2008-ban megvásárolta felújította.

A varsányi Kézművesporta modern igényeket is kielégítő, palóc kontyos parasztház. A településünkre látogatóknak lehetőségük van arra, hogy varsányi látogatásukat egy kellemes éjjeli pihenéssel zárják. A szálláshely megkapta a FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) észak-magyarországi díját az év falusi vendéglátójának kategóriájában. A szálláshely besorolása: 4 napraforgós. A porta vendégháza 2015-ben elnyerte a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége “Év falusi vendégfogadója” címet az észak-magyarországi régióban.

Az udvaron található nyitott szín szabadtéri programoknak ad helyet. Közepére kemence épült, melyben a házigazda kíséretében lehetőséget biztosítunk kemencés finomságok készítésére. Emellett rendezvények, összejövetelek alkalmából is bérelhető.

A vendégház mellett, Varróműhely és Portékabolt működik. A Varróműhelyben a palóc minták felhasználásával készülnek napjainkban is kitűnően használható termékek: ingvállak, táskák, konyhai kiegészítők, illetve a levendulás és mintás anyagokból készült termékek, szütyők, párnák, terítők. Lehetőség van arra is, hogy egyéni kéréseknek tegyenek eleget az alkalmazottak. A termékek árairól a helyszínen illetve webáruházban, a www.varsanyiporteka.hu oldalon érdeklődhetnek. Egyes termékek megrendelésekre készülnek. Az elkészített termékek különböző alkalmakra lehetnek pompás ajándékok. Az itt dolgozók fő célkitűzése, hogy a vidékre jellemző minták és motívumok felhasználásával különböző jó minőségű, ízléses használati- és ajándéktárgyak kerüljenek a vásárlókhoz. A varsányi Portéka termékei egyedülállók.

 

kezmuves-porta

További információk:

kporta

Hagyományőrzők Háza

A korábbi pártház, illetve iskolai, természettudományos-számítástechnikai épület 2015-ben újult meg pályázati úton a helyi önkormányzat és a helyi civil szervezetek közreműködésével. A felújított épület a varsányi hagyományőrzők előadásai mellett a helyi népviselet és életmód megőrzésében játszik nagy szerepet.

Az önkormányzati tulajdonú épület a Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület használatában áll.

Az egyesület keretén belül működő Muskátli Népdalkör előadásainak, a varsányi hagyományőrzéssel kapcsolatos termékek bemutatásának ad helyet,  népviselet, tárgyi eszközök, fotódokumentáció, stb. Ezen túlmenően vidékfejlesztéssel és hagyományápolással kapcsolatos tanácskozások, konferenciák, esküvők, családi és baráti rendezvények megtartására is alkalmas.

További funkcióként a Hagyományőrzők Házában helyi termékeket is bemutatnak. Ez jó kiegészítője a Kézművesportán működő Portékaboltnak, továbbá a Palóc Szekrény Galériának, ahol a térségben élő kézműves mesterek alkotásai vásárolhatók meg.

Köztéri alkotások

800 éves emlékhely

Varsány első írásos emléke 1219-ből származik. A 800 éves évforduló tiszteletére készült egy három szimbólumot ábrázoló alkotás a Községháza előtti parkban. A kereszt, a hit és a kereszténység jelképe. A tulipán tükrözi a hagyományok tiszteletét és a szív, ami a szeretetet és az összetartozást szimbolizálja.

 

Szent Mihály Szobor 

Szent Mihály Római Katolikus Templom előtti téren található egy különlegesen szép Szent Mihály szobor, melyet 2016.szeptember 29-én szentelt meg és adott át Ocsovai Gábor Grácián atya.
A szobor Gábor atya adományozásából valósult meg. Elkészítője Manhertz István művész úr.

 

 

 II. Világháborús Emlékmű

A Római Katolikus Templom és a Községháza közötti területen került felállításra Bobály Attila szobrászművész által készített, a II. világháború helyi áldozatainak emlékét megörökítő emlékmű. A szobor avatására 2002. október 23-án ünnepélyes keretek között került sor.

A 375 cm magasságú emlékmű mesterségesen kialakított dombra lett helyezve, fő eleme a középen látható mitikus állatfigurákkal díszített bronz életfa, amely a kereszt súlya alatt eleső Krisztus-alakkal a Jesse fája motívumra utal.  A mű alkotóelemei: baloldalt várandós asszony, jobboldalt egy katonafigura, mindezek alatt – a kőtalapzat elülső részén két bárányfigura, hátulsó oldalán kígyómotívum, melyek domborműszerűen kerültek megjelenítésre.

A Képző-és Iparművészeti Lektorátus szakvéleménye alapján: „ A plasztika többrétegű jelentéstartalma egyaránt idézi az ősi magyar hitvilágot (a fán látható, szarvasagancsot viselő paripa) és a keresztény szenvedéstörténetet.” Az emlékmű magában hordozza a születés és a halál gondolatát.

Az emlékmű megvalósulását a Varsány Fejlődéséért Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatása tette lehetővé.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emlékmű az I.világháború varsányi hősi halottjai emlékére

A hadbavonult varsányiak közül huszonketten soha nem térhettek haza falujukba, hősi halált haltak. Emléküket az 1924-ben a templommal szemben felállított emlékmű őrzi.

Millecentenáriumi emlékmű

Az emlékmű a Közösségi Ház melletti, Millecentenáriumi emlékparkban áll. Varsány Község Önkormányzata állíttatta, 1997-ben.

Trianoni kopjafa

2012-ben készült el a település új zöld színfoltja, az általános iskola melletti Emlékpark. 2012. május 19-én a Homoródkarácsonyfalván, testvértelepülésünkön élő fafaragó által készített Trianoni kopjafa felállítására került sor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1956-os emlékfa

Az Emlékparkban kapott helyet az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készült kopjafa, melyet Kanyó Balázs nógrádsipeki fafaragó készített.

DSCF2502

Harangláb

2013. március 15-én a Varsány Község Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére haranglábat avatott fel. A famunkálatokat Kanyó Balázs nógrádsipeki fafaragó, a kovácsolt szerkezeti részt Király Bálint készítette, a költségeit dr. Percze László és Vladár Zsuzsanna fedezték.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szent Rókus-szobor

Az Orvosi Rendelő és a Gondozási Központ szomszédságában felállított Szent Rókus-szobor, montpellier-i patónus.    Az orvosok, a kórházak, a járványos betegségben szenvedők és a rabok védőszentje. Legendája szerint csodatétellel gyógyított pestises betegeket. Előkelő családból származott , apja halála után szétosztotta örökségét a szegények között, és mint Szt. Ferenc harmadrendjének tagja Rómába ment zarándoklatra. Útközben pestises betegeket gyógyított; Piacenzánál ő is megkapta a betegséget, de csodás módon, egy kutya segítségével megyógyult. Általában kezében vándorbottal, zarándokként, combján pestises sebekkel ábrázolják, vagy amint egy kutya nyalogattja a sebeit. Tisztelete a 15. sz.-tól terjedt el.

Nepomuki Szent János szobor 

Az utak védőszentjeként a Nógrádsipek felé vezető út mellett, a falu szélén áll. Varsány Község Önkormányzata állíttatta, 1996 –ban.

Stációk és Kálvária

A falu központjából 14 stáció vezet ki a temetőben lévő Kálváriához.