log

Projektek Varsányért!

TÁMOP 2.1.2/12-1 Idegen nyelvi és Informatikai kompetenciák fejlesztése

A TÁMOP 2.1.2/12-1 „Idegen nyelvi és Informatikai kompetenciák fejlesztése” kiemelt projektnek köszönhetően Varsányban is megkezdődtek a képzések. Célja, a felnőtt magyar lakosság tanulási hajlandóságának ösztönzése, az alacsony informatikai és idegen nyelvi tudással rendelkezők támogatása, a munka világába való visszajutásuk elősegítése.

Varsányban eddig informatika és angol csoportok indultak, amelyek akár a középfokú nyelvvizsgának megfelelő szintre készítenek fel.

A helyszíneket a művelődési központ és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola épületei biztosították. A képzésen résztvevők között vannak olyanok, akik évtizedek óta nem ültek  iskolapadban, valamint olyanok is akik nem régen hagyták abba tanulmányaikat, de lehetőséget látnak abban, hogy elmélyítsék ismereteiket vagy újakat szerezzenek. Sokan a munkaerő-piaci esélyeiket szeretnék növelni ezekkel az ismeretekkel, elsősorban külföldi munkavégzés céljából. Sokan új munkahely megszerzése vagy a régi megtartása érdekében szeretnének nyelvet vagy informatikát tanulni. A projekt 2014. őszén zárul, reméljük, hogy még sokan fognak élni ezzel a remek lehetőséggel, hiszen a képzések díjának mindössze 2%-t kell önrészként megfizetni.

Varsányban a könyvtárnak köszönhetően, ahol az eMagyarország pont működik a helyi eTanácsadó segíti a résztvevőket abban, hogy mindenki megtalálja a maga számára megfelelő képzést, sikeresen regisztráljon, beiratkozzon, majd sikeres vizsgát tegyen. Továbbá az eMultiCoop csapata dolgozik azon, hogy a községben és a kistérségben élők minél szélesebb köre váljon a projekt kedvezményezettjévé.

Az eddig elindult informatikai képzés befejeződött, ahol a 12 résztvevő sikeres vizsgát tett. Köszönhető ez Bátyi Sándor informatikai tanár elhivatott munkájának, valamit Szép Vencelné (Marika néni), aki  lehetővé tette, hogy a tanulni vágyók akár mindennap eljussanak az eMagyarország pontra.

Büszkék vagyunk a varsányi informatikai képzésen részvevőkre. Ezzel is emelték kis falunk színvonalát.

Csampa Zsófia

eTanácsadó