2013. április 24-26. között megrendezett Szakma Sztár Fesztivál első helyezettje Lehoczki Dávid varsányi bútorasztalos.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013-ban hatodik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. A cél, a gyakorlatigényes, “fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése.

A Szakma Sztár Fesztivál az Európa bajnokság, illetve a Világbajnokság, EuroSkills és a    WorldSkills nemzetközi versenyek válogatói is.

A bútorasztalosok versenyét Lehoczki Dávid, a balassagyarmati Szondi György  Szakközépiskola és Szakiskola tanulója nyerte. Éjjeli szekrényt kellett összeraknia rejtett fiókkal, természetesen felületkezelve és lakkozva.

Dávid azt vallja, hogy a jó munkához türelem, rajztudás, térlátás és szakmai alázat kell; mindegyik elengedhetetlen feltétele a jó asztalosmesterré válásnak.

Ahogyan ő mondja: „Az Isten mindenkinek ad talentumot, nekem többet is, és ezekkel élni kell, meg kell tanulni használni őket.”

Hogyan lettél asztalos?

Édesapám asztalos, gyerekkoromban a fűrészporban játszottam és később sokat segítettem neki a műhelyben.  A gimnázium befejezése után a faipari szakközépiskolába mentem, ahol idén végeztem jeles bizonyítvánnyal.

Hogyan készültél a versenyre?

2012 decemberében hirdették meg a versenyt. Érdekes módon először nem akarták, hogy részt vegyek rajta. Végül Dancsó János maconkai asztalosmester ajánlott engem, mert első helyezést értem el 2012 novemberében Dunaszerdahelyen megrendezett nemzetközi asztalos versenyen, akkor sámlit kellett készíteni, félig takart fecskefarkú fogazással.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdette meg a Szakma Sztár versenyt. Az első fordulón írásbeli megmérettetés volt, aztán a középdöntőben rejtett fiók készítése volt a feladat; ez egy fecskefark alakú fogazással összeépített, ún. angol fiók.

A döntőben az ország legjobb hat asztalosa versenyzett. A munkadarab éjjeli szekrény volt. Két napig készítettük és közben szóbeli vizsgát is tettünk; két kérdés hangzott el, amelyre csupán 10 perc válaszadási időt hagytak.

Milyen szempontok szerint bírált a szakmai zsűri?

Szerkezet összeépítése nagyon fontos, nem lehetnek hézagok. Minden szögnek vinkliben kell lennie, vagyis derékszögben. A szekrényt tiplizni is kellett. Szakmai feltételeken kívül természetesen egy szép bútornak kellett születnie.

Az eredmény önmagáért beszél, a versenyen 1. helyezést értél el. Mit nyertél ennek révén?

2013. június 11-én ünnepélyes díjátadó volt a Parlamentben. Jutalomutazást kaptam Lipcsébe a WorldSkills világbajnokságra.

Arra gondoltál már, hogy vállalkozást alapítasz, hiszen a rajztehetséged révén a grafikai tervezést meg tudod valósítani és az asztalos mesterségnek köszönhetően kivitelezni is tudod?

Több tervem is van, szeretnék a közelben egy cégnél elhelyezkedni vagy elmenni az iskolába oktatónak. Édesapám is jó szakember, többször dolgozott már Ausztriában. Megbeszéltük, hogy kimegyünk dolgozni néhány évre, hogy anyagilag megerősödjünk, és aztán felszereljünk egy komoly műhelyt.